VIN OCH DRYCK


Disaronno Originale


Denna Amaretto sägs vara den ursprunglig Amaretton och har anor ända tillbaka till 1525 när Leonardo Da Vincis elev Bernardino Luini fick en gåva i form av en flask med bärnstensfärgad likör efter att ha målat en fresk av Madonna dei Miracoli (Madonna av miraklen) i Saronno. Denna likör ska serveras kyl och passa bäst till efterrätter med frukt eller glass eller som avec. Den kan även användas i efterrätter som Tiramisu eller i drinkar t ex Disaronna Sour som innehåller:

1 del Disaronno
1 tsk socker
1/2 pressad citron
krossad is

Smaken på Disaronno är mycket söt med tydliga inslag av mandel samt nötter och örter. På Systembolaget har den nummer 712 och kostar 164 kr för 500 ml.


Allegrini Valpoliciella Superiore


Allegrini Valpolicella Superiore, tycker jag är ett av de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Vinet är kryddigt och fruktigt med toner av fat, mörka körsbär, plommon, choklad och nötter. Detta vin passar även utmärkt till nötkött och lamm. Det bör serveras runt 18 grader. På Systembolaget har vinet nummer 6010 och kostar 99 kr. Nyligen kom det till min vilda förtjusning även på 3 liters box med nummer 2309 och kostar 249 kr. Nu kan man gå och smutta ett glas då och då utan att behöva knäcka en ny flaska, vilken lycka. 

Zenato Valpoliciella Classico 2009


Zenato Valpolicella Classico


Detta vin passar bra till fläsk-, lamm- och nötkött. Ett bra exempel på maträtt som passar ypperligt till detta vin är Fläskkarrégryta med tagliatelle. Zenato Valpoliciella Classico 2009 från Veneto, Italien är kryddigt med en fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, lagerblad, örter och kakao.  Vinet har nummer 12385 på systembolaget och kostar 119 kronor. Det bör serveras vid cirka 16 - 18 grader.


Red Muscadel

Vanligtvis dricker jag vitt dessertvin till mina efterrätter dock har jag en röd Muscadel från Sydafrika hemma i skåpet som inte är helt fel. Det verkar som de bytt utseende för den flaska jag har ser inte ut som denna men det är samma vin. Ett sött dessertvin med aningen bränd smak som passar ypperligt till efterrätter med choklad och frukt. Vin har nummer 8308 på Systembolaget och kostar 89 kronor för 750 ml. Den bör serveras mellan 12 - 14 grader. Jag kan varm rekommendera den till Chokladfondant.


Fireball

Fireball Cinnamon Whisky

Så ja, äntligen är grabben hemma. Jag har jagat den i några veckor men haft otur att den varit slutsålt på bolaget så jag har fått nöja mig med att avnjuta den på Anglais och Ljunggren. Nu står den så äntligen här hemma och väntar på mig.

Fireball är en söt dock inte för söt kanel whisky från Kanada. Den räknas som likör och smakar av kanel, ingefära och apelsin vilket skapar en skön hetta i munnen. Doften har tydlig kanelinslag och aning vanilj den påminner något om doften av glögg. 

Man bör dricka den rent och iskall, antingen som shots eller i glas med krossad is. Att blanda den med äppeljuice är inte helt fel heller då smaken från kanel, socker och äpple gifter sig fint som vi alla vet sedan tidigare. 

Alkoholhalten är 33%. Den har nummer 332 på Systembolaget och kostar 189 kr för 500 ml. 


Chablis Saint MartinEn fantastiskt fin Chablis som jag varmt kan rekommendera till fisk eller som apertif är Chablis Saint Martin från Bourgone, Frankrike. Till förrätt räcker det oftast att dela på en liten flaska men till huvudrätt bör man väl ha minst en flaska. Denna flaska kostar 77 kronor för 375 ml och har nummer 7143 på systembolaget. Den finns också i stor flaska för 147 kronor. på denna Chablis är ungdomlig och torr med frisk smak och inslag av äpplen, rökig mineral och citron.

Mer information och tips på förrätt hittar du här.


Sangria

4 personer

  • 1 flaska rött vin (75cl)
  • 3 msk farinsocker
  • 33 cl äppeljuice
  • 1 äpple skuret i tunna klyftor
  • 2 persikor skurna i tärningar
  • 1 dl färsk mynta
  • is
Tillagning
  1. Blanda vin och socker så det löser sig.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och servera i tillbringare.
  3. Lägg några myntablad i glasen och servera med is.

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Sommargurka (Plura)

Biff Rydberg (Per Morberg)