Helstekt oxfilé med svampcremè och varm bönsallad

4 personer
  • 600 g oxfilé
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • smör till stekningen
Svampcrème
  • 200g förvälld svamp eller 300 g färska blandsvamp eller skogschampinjoner
  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, riven eller hackad
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl vatten + 1 msk konc kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 msk torr vermouth, t ex Noilly Prat
  • 1 litet äpple
  • 100 g Philadelphiaost
varm bönsallad
  • 200 g brysselkål
  • 1 tsk salt
  • 1 burk röda bönor (410 g)
  • saften av en lime
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
Ugnsbakad potatis
  • 500 g småpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • grovhackad persilja till garnering
Tillagning
  1. Potatis - Sätt ugnen på 225 grader. Klyv potatisen och blanda den i en ugnform med olja. Baka i ugnen ca 30 minuter. Värm eventuellt och salta inför servering.
  2. Svampcrème - Smörfräs svampen med hackad lök och vitlök tills all vätska dunstat bort. Häll över vatten, fond, soja och vermouth och koka utan lock tills nästan all vätska kokat bort. Skär äpplet i fina tärningar och blanda det med svampen. Philadelphiaosten rörs ner inför serveringen.
  3. Bönsallad - Skär brysselkålen i klyftor och koka den 5 minuter. Häll av kokvattnet. Sila av och spola bönorna. Låt dem rinna av väl. Blanda lime, olja och salt i en ugnsform och blanda ner brysselkål och bönor.
  4. Kött - Sänk värmen till 150 grader. Putsa och bind upp köttet, salta, peppra och bryn i smör. Stek oxfilén färdig i ugnen ca 20 minuter till innertemperaturen når 55-58 grader. Ta ut och låt det vila 10 minuter före tranchering.
  5. Värm potatisen och bönsalladen i ugnen. Blanda svampen med Philadelphiaosten och forma svampcrèmen till stora bollar. Lägg dem på det uppskurna köttet, strö rikligt med persilja över och servera med den varma bönsalladen och potatisen.
Till denna rätt rekommenderas ett generöst rödvin med markerade syror. Vin av druvan Malbec från Argentina eller en Cabernet Sauvignon från hela vinvärlden. Jag kan varmt rekommendera Quara Reserva Malbec från Valle de Cafayate, Argentina. Vinet har nummer 6551 på systembolaget och kostar ca 130 kr. Ett riktigt fint vin som passa förträffligt till denna maträtt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)