Färsk tonfisk med kokosrisotto och mango-limesallad


En riktigt god rätt som går relativt snabbt att laga till. Det som tar längst tid är egentligen salladen på grund av strimlandet. Salladen går att förbereda om man skulle önska. Nyckeln till att lycka med denna rätt är självklart att lyckas med tonfisken. Var noga med att inte steka den för länge för då blir den torr och trist. Lämna en härligt rosa kärna i mitten.

4 Personer
  • 4 bitar färsk tonfisk om ca 150 g styck
  • 1 msk rapsolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
Mango- och limesallad
  • 1 mogen mango
  • 2 salladslökar
  • 1 grön chili
  • 100 g sockerärtor
  • 25 g salladskott
  • 1/2 lime
  • flingsalt och nymald svartpeppar
Dressing
  • 1 msk fisksås
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1/2 lime
  • 1 msk sesamfrön
Kokosrisotto
  • 2 1/2 dl avorioris
  • 5 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl vatten
  •  1/2 msk kycklingfond
  • 2 limeblad
  • 1/2 tsk salt
Tillagning
  1. Lägg ris, kokosmjölk, vatten och kycklingfond tillsammans med limeblad och salt i en kastrull. Låt det koka upp och sedan sjuda i ca 20 minuter. Rör om då och då.
  2. Skala mangon och skär den i bitar.
  3. Strimla salladslöken.
  4. Kärna ur och finstrimla chilin.
  5. Strimla sockerärtorna.
  6. Blanda ihop mango, salladslök, chilin och sockerärtorna med salladskotten och pressa lime över. 
  7. Salta och peppra.
  8. Vispa ihop fisksås och sesamolja och pressa över lime. Häll det över salladen och blanda om väl.
  9. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och toppa med dem.
  10. Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna och stek tonfisken ca 2 minuter per sida. 
  11. Salta och peppra efter smak.
Servera tonfisken med kokosrisotto, mango- och limesallad samt en klyfta lime. 

Till denna rätt rekommenderas en Sydafrikans Chenin Blanc som gärna har lagrats på ekfat. Jag serverade en Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, nummer 2051 på Systembolaget och kostar 99 kr. Detta vita vin är torrt och smakrikt. Det har en fruktig doft som också speglar sig i smaken. Det har en lång eftersmak med frisk fruktsyra och en hint av fat. Detta vin passar väldigt bra med denna maträtt. Enligt importören ska detta vin serveras vid 8°C men Systembolaget säger 10°C och jag måste hålla med Systembolaget här för smaken av vinet kommer fram betydligt mer vid 10°C och ger en bättre helhetsupplevelse av måltiden.


  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Sommargurka (Plura)

Äppelpaj på havregryn och keso