Tiramisu


Ett relativt enkelt recept på en fantastisk efterrätt. Tiramisu är en klassisk Italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost med lite gräddig smak. Bilden är inte den bästa jag bjudit på men receptet är nog ett av de bättre på efterrätt. Enkel att göra och smakar riktigt bra.

4 personer

 • 2 st ägg
 • 4 msk socker
 • 2 msk amaretto (eller marsalavin, konjak eller annan likör)
 • 225 g mascarpone (eller 150 g kesella 10% och 2 dl vispad vispgrädde)
 • 12 st savoiardikex (eller sockerkaka skuren i tunna skivor)
 • 1,5 dl starkt kaffe (eller 1,5 dl vatten och 4 tsk snabbkaffepulver)
 • 2 msk kakao
Tillagning

 1. Använd en form som passar, ca 15 x 20 cm eller något större. Tiramisusmeten ska helst inte flyta ut så försök hitta en passande form.
 2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna i en annan vispskål.
 3. Tillsätt sockret med äggulorna.
 4. Vispa till en jämn och ljusgul smet.
 5. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försikigt till en jämn blandning. Enligt receptet ska man använda sked eller elvisp på lägsta hastighet, jag vispade för hand och det var inga problem.
 6. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner det och rör till en jämn smet. Jag handvispade här också men det går förstås snabbare med elvisp. När du kan vända vispskålen upp och ner utan att skummet åker ur är det färdigvispat.
 7. Brygg kaffet eller blanda vattnet med snabbkaffepulvret.
 8. Häll kaffet i en djup form som är minst lika bred som kexet.
 9. Doppa undersidan på kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. Doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Kexet suger snabbt åt sig vätskan och det ska inte bli för mjukt.
 10. När du doppat och lagt de 6 första kexen i formen ska du breda ut hälften av mascarponesmeten ovanpå.
 11. Sikta över hälften av kakaon.
 12. Doppa och lägg på de resterande 6 kexen ovan på de första kexen och bred på den resterande mascarponesmeten.
 13. Låt stå i kylskåp till servering, minst 1 timme men smaken blir bara bättre om den får stå ännu längre. Ska du bjuda gäster på middag skulle jag rekommendera att du göra Tiramisun dagen innan så slipper du stressa med efterrätten den dagen och samtidigt blir den ännu godare.
 14. Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.
Den här gången valde jag att inte dricka dessertvin till efterrätten utan tog istället en slurk av Amaretton som jag använde i Tiramisun. Denna Amaretto sägs vara den ursprunglig Amaretton och har anor ända tillbaka till 1525 när Leonardo Da Vincis elev Bernardino Luini fick en gåva i form av en flask med bärnstensfärgad likör efter att ha målat en fresk av Madonna dei Miracoli (Madonna av miraklen) i Saronno. Denna likör ska serveras kyl och passa bäst till efterrätter med frukt eller glass eller som avec. Den kan även användas i drinkar t ex Disaronno Sour som innehåller:

1 del Disaronno
1 tsk socker
1/2 pressad citron
krossad is

Smaken på Disaronno är mycket söt med tydliga inslag av mandel samt nötter och örter. På Systembolaget har den nummer 712 och kostar 164 kr för 500 ml.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Julköttbullar med julmust

Helstekt gös i ugn

Sommargurka (Plura)