Translate

Sök recept

söndag

Förvälla kantareller


Kantareller - guldet från skogens eget skafferi. I mitt tycke är kantareller den godaste svampen och förmodligen det bästa skogen har att erbjuda. Jag plockar gärna så mycket jag kan och förväller kantarellerna och sedan njuter jag av de under hela året. Att förvälla kantareller är enkelt, följ bara nedan instruktioner.

Förvällning

  1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga delar av kantarellen. Om de är mycket grusiga kan du behöva skölja av de. Dock tappar de en del av smaken då men kanske hellre det än att tugga grus.
  2. Del svampen från hatten och ner till foten. Ta bort skräp och dylikt.
  3. Skär svampen i bitar och lägg direkt i en stor kastrull. Stora eller små bitar bestämmer du själv men små är att föredra.
  4. Hetta upp långsamt. Kantarellerna är oftast vätskerika så man brukar inte behöva tillsätta något vatten. Skulle vatten behövas så tillsätt så lite som möjligt så den inte tappar smak men förhindrar att svampen bränns. 
  5. Låt den vätska som blir koka in i svampen eller nästan koka in i svampen. Svårt att säga exakt tid men ca 15-20 minuter.
  6. Låt kallna och frys in i lämpliga portionspåsar eller burkar.
Svampen blir hållbarare om du fryser in med lite spad kvar. Förvälld svamp håller ca 2 år i frysen eventuellt längre. 

För att förvälla annan svamp till exempel taggsvamp så gäller samma som ovan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar