Lax med basilikasås och primörer

4 pers.

  • 4 skinn- och benfria laxfiléer om ca 150g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Basilikasås
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 tsk finhackad färsk chili eller 1 krm sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk majonnäs
  • 2 dl lätt creme fraiche
  • salt
Servera med:
  • Färsk potatis
  • 1 knippe sparris
  • 1 knippe rädisor
Börja med såsen. Mixa basilikabladen med de övriga ingredienserna till en slät sås. Smaka av med salt. Låt gärna såsen mogna i kylen några timmar. Denna sås fungerar även mycket bra till sallader och kyckling.

Borsta och koka potatisen mjuk, låt sköljda och ansade rädisor koka med under 5-6 minuter på slutet. Smörstek sparrisen så den är lagom krispig.

Grilla eller ugnsbaka laxfiléerna i 175 grader, ca 10-12 minuter. 

Till denna rätt rekommenderas ett trevligt vin från Österrike. Nummer 4200 på Systembolaget, Leth Gruner Veltliner. Den kostar ca 75 kronor.

Till feta fiskar som lax krävs ett vin med rejäl syra. Har ni en Riesling hemma så kan även den passa bra till denna rätt men ovan vin är mycket fint och gifter sig bra med maten. Detta vin passar även mycket bra till Laxtartar.
Leth Grüner Veltliner

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)