Snabbgravad lax med currystuvade rotsaker

4 personer
  • 700 - 800g skinn- och ben fri laxfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 tsk krossade vitpepparkorn
  • 2 msk smör till halstring
Rotsaksstuvning
  • ca 800g blandade rotsaker som palsternacka, morot, rotseller, fänkål (du kan även fuska lite och köpa en påse fryst blandade rotsaker)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk curry
  • 2 msk smör
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Syrad paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 msk pressad lime + rivet skal av 1 lime
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
Skär bort slaksidan på laxen (den tunnaste delen av laxfilén), frys in och spar den delen och använd till Laxtartar. Dela resten i två nästintill fyrkantiga delar. Blanda salt, socker och peppar i en plastpåse. Lägg i laxen, blanda om så den täcks och låt grava 1 timme i kyl. 

Skala och ansa rotsakerna under tiden och dela i munsbitar. Koka dem knappt mjuka tillsammans och häll av. Finhacka vitlöksklyftor och fräs vitlök och curry i smör på medelvärme i en gryta. Tillsätt rotsakerna och grädden, vänd runt och koka ihop utan lock ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Till den syrade paprikan blandas limesaft, limeskal, olja och salt. Strimla paprika fint och vänd ner i limeblandningen.

Spola av den gravade laxen hastigt och torka torr med hushållspapper. Halstra runt om i smöret på hög värme, låt gärna fisken förbli rosa inuti. Skiva upp laxen och servera med rotsaksstuvningen och paprikasalladen.

Till denna maträtt rekommenderas en fransk Sauvignon Blanc från Loiredalen med pigg syra, Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc med nummer 2712 på Systembolaget, ca 90 kr.
Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)