Fläskfilé med sparris- och getostrisotto


4 Personer

  • 600g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • smör till stekning
  • 300g färska körsbärs- eller plommontomater på kvist
  • 2 msk olja
Risotto
  • 1 gul lök, hackad
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 dl arborio-, avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt vin
  • 5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
  • 1 knippe sparris i munsbitar
  • olja till stekning
  • 100g fransk getost i smulor
  • ev salt
Örtolja
  • 2 dl färska örter, t ex basilika, timjan och gräslök
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 - 1 krm salt
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och bryn fläskfilén i smör. Stek färdigt köttet i ugnen till 67 grader innertemperatur, ca 20 minuter. Pensla tomaterna på sin kvist med oljan och låt rosta med bredvid. Ta ut köttet och låt vila under folie i ca 10 minuter. Ge eventuellt tomaterna lite mer färg i högre värme före serveringen.
  2. Risotto: Fräs löken lätt i olja, rör i riset och fräs hastigt innan du häller i vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så det inte bränner fast.
  3. Under tiden, fräs sparrisbitarna nätt mjuka i oljan i het panna. När risotton är krämig med lite tuggmostånd, efter ca 25-30 minuter, rör ner osten så den får smälta och smaka eventuellt av med salt.
  4. Örtolja: Mixa örter och vitlök med oljan till vackert grön färg, smaka av med salt.
  5. Servering: Rör ner sparrisen i risotton, spara knopparna till garnering. Lägg upppå tallrikar, arrangera det uppskurna köttet och tomaterna. Ringla örtolja över.
Till denna italienskinspirerade rätt, med markerad örtighet, mustig ost och mättad risotto rekommenderas Campo Ceni med nummer 4585 på Systembolaget, ca 90 kr. Duktiga syror som allt annat italienskt rött, perfekt för att balansera matens rikedom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Julköttbullar med julmust

Sommargurka (Plura)

Helstekt gös i ugn