Brulépudding (Per Morberg)

8 personer

Brulépudding

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 ägg
  • 1 dl strösocker
Karamellsås
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Häll grädden och mjölken i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och lägg den i mjölken och grädden. Koka upp och ställ sedan gräddmjölken åt sidan för att svalna.
  3. Häll sockret och vattnet till karamellsåsen i en stekpanna. Rör tills blandningen kokat upp och sockret smält. Låt den sedan koka på kraftig värme tills sockret är gyllenbrunt. Häll den heta såsen i en osmord ugnsfast form eller portionsformar. Vrid på formen tills botten och kanterna är täckta av den tjocka såsen.
  4. Skrapa ner fröna från vaniljstången i kastrullen med gräddmjölken. Knäck ner äggen, tillsätt sockretoch vispa snabbt ihop till en jämn smet.
  5. Häll äggsmeten i formen och täck den med aluminiumfolie.
  6. Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen och häll i hett vatten. Ställ sedan den ugnsfasta formen i vattenbadet.
  7. Grädda brulépuddingen tills smeten har stelnat, cirka 45 minuter (30 minuter om du använt små portionsformar). Låt svalna.
  8. Stjälp upp brulépuddingen på ett stort fat så att karamellsåsen ryms vid sidan om. Den sås som eventuellt sitter kvar i formen kan lösas upp med lite kokhett vatten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)