Chokladfondant (Plura)


Detta är en fantastiskt god efterrätt och inte alls speciellt svår att göra. Det svåraste är att inte grädda för länge och att få ut fondanterna smidigt ur formarna. Chokladen ska rinna ut på tallriken när man sätter skeden i den. Jag serverade fondanterna med grädde man kan även med fördel servera med färska bär.

4 Personer

 • 125 g mörk choklad
 • 100 g osaltat smör
 • 3 ägg
 • 2 äggulor
 • 1/2 dl socker
 • 2 msk kakao
 • 25 g vetemjöl
Tillagning
 1. Smält choklad och smör.
 2. Vispa ägg, äggulor och socker.
 3. Rör ner chokladsmöret i äggsmeten.
 4. Sikta kakaon och vänd ner den tillsammans med vetemjölet.
 5. Smöra och mjöla portionsformarna ordentligt.
 6. Häll upp smeten i formarna och grädda på 190 grader tills ytan på fondanterna precis torkat. Det tar ca 20 minuter men håll nogrann koll och känn lite på ytan då och då så de inte gräddas för länge.
 7. Ta ut formarna och låt vila i ca 15 minuter så fondanterna får sätta sätta sig lite.
 8. Vänd upp och ner på formarna på en tallrik och ta ut fondanterna. Man kan behöva hjälpa till att lossa fondanten från kanter och botten.
 9. Servera med grädde och färska bär.
Till denna efterrätt serverade jag en röd Muscadel från Sydafrika. Det verkar som de bytt utseende för den flaska jag har ser inte ut som denna men det är samma vin. Ett sött dessertvin med aningen bränd smak som passar ypperligt till efterrätter med choklad och frukt. Vin har nummer 8308 på Systembolaget och kostar 89 kronor för 750 ml. Den bör serveras mellan 12 - 14 grader.

 Red Muscadel

Kommentarer

 1. Katastrof! vi hade dem 15 minuter i ugnen för att vara säkra på att de skulle "rinna" ut på tallriken då man skar i dem. Ut kommer torra smaklösa 3 veckors muffins. Kan inte rekommendera dessa för någon.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att höra att det inte blev bra :( Som ni ser på bilden blev det perfekt för mig. Kan ni ha haft för hög temperatur eller varmluftsugn?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Julköttbullar med julmust

Helstekt gös i ugn

Sommargurka (Plura)