Fransk rostbiff


Vill man ha en riktigt saftig rostbiff så ska den tillagas på låg temperatur och till kärntemperaturen är 55 grader. Rostbiffen på bilden är tillagad till 55 grader. Tycker man den ser för blodig ut kan man låta den vara i ugnen ändå upp till 60 grader. För att rostbiffen ska vara saftig bör innertemperaturen ligga mellan 55 - 60 grader.

6-8 personer

  • 1 kg rostbiff, utskuren biff eller filé av nöt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl örtkryddor, färska, hackade, t ex rosmarin, basilika, timjan, mynta
  • 2 st vitlöksklyftor, fint hackade
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gnid in köttet med salt, peppar och örter. Det bästa sättet att krydda köttet är att "krydda brädan". Det innebär helt enkelt att du hackar örterna och vitlöken på skärbrädan sedan saltar och pepprar du brädan innan du häller lite olivolja på köttet och rullar den i krydd och örtblandningen. Man kan sedan också massera in blandningen i köttet.
  3. Stick in en ugnstermometer så spetsen stannar i köttet tjockaste del.
  4. Stek i ugnen till innertemperaturen når 55 - 60 grader. Det tar cirka 1 1/2 timme för 1 kg kött.
  5. Låt köttet vila i 10 - 15 minuter i aluminiumfolie.
  6. Köttet kan serveras direkt eller svalna i 1 - 2 timmar.
  7. Skär upp och servera.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)