Skånsk Kalops (Plura)

6-8 personer

  • 2 kg högrev eller märgpipa
  • 2 morötter
  • 4 gula lökar
  • salt
  • vitpeppar från kvar eller mortel
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vetemjöl
  • smör
  • ca 5 dl vatten
  • 3 anjovisfiléer 
Tillagning
  1. Skär köttet i ca 3 cm stora bitar, salta och peppra med kvarn.
  2. Skala lökarna och skär de i klyftor.
  3. Bryn köttet och grönsakerna i en stor gryta eller tjockbottnade kastrull.
  4. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad.
  5. Pudra över med vetemjölet och rör om i någon minut.
  6. Tillsätt vatten så att det knappt täcker köttet.
  7. Koka upp och låt puttra på svag värme, runt 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  8. Passa köttet på slutet om du vill ha det perfekt.
  9. Tillsätt anjovisfiléerna och rör om försiktigt.
  10. Smaka av och tillsätt salt och peppar vid behov.
  11. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Julköttbullar med julmust

Helstekt gös i ugn

Janssons frestelse (Per Morberg)