Tarte tatin


Denna efterrätt är en fransk äppelkaka. Man ska servera den varm men inte direkt från ugnen utan låt den svalna något. Jag serverade den med vaniljgrädde.

8 personer

  • 50 g socker
  • 100 g smör, kallt
  • 200 g mjöl
  • 1 ägg
  • 700 g äpplen (ca 7 st)
  • 100 g smör
  • 1 1/4 socker
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl grädde
  • 1/2 vaniljstång
Tillagning
  1. Blanda ihop socker, mjöl, smör och ägg till en deg.
  2. Låt vila i 1 timme.
  3. Skär två äpplen i ringar.
  4. Skär ner resten av äpplena i grova tärningar.
  5. Smält 75 g smör i den stekpanna (cirka 22 cm i diameter) som tartaren ska göras i.
  6. Rör i 1 dl socker samt vaniljfröna från vaniljstången.
  7. Tillsätt äpplena, börja med att lägga ringarna i botten (det blir senare den fina ovansidan) och fortsätt att lägga på resten av äpplena.
  8. Låt äpplena brässera i 10 minuter.
  9. Kavla ut mördegen och lägg den som ett lock över äpplena.
  10. Grädda på 200 grader i 12 minuter.
  11. Ta ut pannan ur ugnen och låt stå i 30 minuter så att äpplena och degen hinner sätta sig.
  12. Vänd tartaren upp och ner på en tallrik.
  13. Strö över resten av sockret och klicka ut resterande smör.
  14. Gratinera täcket i ugn eller bränn av med en liten brännare.
  15. Vispa upp grädden med fröna från en 1/2 vaniljstång.
  16. Servera vaniljgrädden till tartaren.
Till denna efterrätt rekommenderas ett dessertvin från Österrike som heter Beerenauslese Cuvée 2010. Det har nummer 4589 på Systembolaget och kostar 85 kronor för 375 ml. Detta vin bör serveras väl kylt i cirka 8 grader.

Beerenauslese Cuvée

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)