Chevregratinerad oxfilé med rödbetspotatis


4 personer

  • 600 g oxfilé
  • 4 st x 1cm tjocka skivor chevre
  • 8 potatisar
  • 3 rödbetor
  • olivolja
  • timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • honung
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär potatis och rödbetor i klyftor. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. 
  3. Krydda med salt, peppar och timjan och vänd runt ordentligt.
  4. Grädda i ugn tills de känns mjuka, ca 40 minuter.
  5. Skär oxfilén i tjocka skivor, ca 2 1/2 cm, salta och peppra.
  6. Bryn snabbt i lite smör tills de fått en fin stekyta.
  7. Lägg ut skivorna på en ugnsfastform och lägg en skiva chevre på varje oxfilé skiva.
  8. Ringla eventuellt över lite honung och ställ i ugnen bredvid rödbetspotatisarna de sista ca 10 minuterna, beroende på hur genomstekt du önskar köttet.
  9. Servera på en bädd av hackad ruccola.
Till denna rätt rekommenderas Crozes-Hermitage som har har nummber 2800 på Systembolaget och kostar 136 kr. Detta franska vin från Rhonedalen, Cote du Rhone, fungerar bra till lamm, nöt och vilt, gärna grytor och stekar. Det är ett kryddigt och smakrikt vin som har inslag av bland annat fat, björnbär, plommon, kakao och lagerblad. Vinet serveras fördelaktigast vid 18° C.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)