Lingonsylt


Lingonsylt är väldigt enkelt att göra. Själva plockandet och rensandet tar ju så klart lite tid men det är rogivande också att vara ute i naturen och plocka bär. Gör man sin egen lingonsylt så vet man exakt vad det är för något i sylten och man slipper alla konserveringmedel och annat skit. Dessutom är hemlagad lingonsylt betydligt godare och så är det roligare att äta sylt man själv gjort.

För ca 1,5 liter sylt behövs

  • 2 liter (1 kg) lingon
  • 5 dl (0,5 kg) syltsocker eller strösocker
Tillagning
  1. Skölj och rensa lingonen.
  2. Lägg lingonen i en kastrull.
  3. Häll på sockret (låt lingonen utsöndra lite vätska i botten på kastrullen innan du häller i sockret)
  4. Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning.
  5. Låt koka i ca 12 minuter. Sänk värmen om det stänker men inte så mycket att det slutar koka.
  6. Skumma av. Genom att ta bort det mesta av det rosa skummet så förlänger man hållbarheten på lingonsylten.
  7. Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i ugnen på 100° C en stund innan man häller upp sylten. Har man inte tillräckligt med glasburkar eller inga glasburkar alls kan man hälla upp lingonsylten i plastburkar. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även då. Om sylten förvaras i kylskåp så håller den i flera år.
  8. Låt svalna.
Vill man ha lingonsylt med mindre kalorier kan man helt enkelt ta mindre socker. Det är ju individuellt hur söt man vill ha sylten. Man kan även använda sötningsmedel för att få ner kalorimängden.

Om du vill ha en tjockare lingonsylt använder du syltsocker medans strösocker ger en något rinnigare sylt. Jag använder strösocker för att slippa konserveringsmedel som finns i syltsocker. Dessutom tycker jag inte att sylten blir för rinnig av strösockret.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Julköttbullar med julmust

Helstekt gös i ugn

Sommargurka (Plura)