Rostbiffsgryta


En relativt snabb gryta som ger ett mört och gott kött. Grytan i sig har fantastiska smaker där bland annat syrligheten från citronskalet och sötman från gelén framträder som sköna kontraster.

4 personer

  • 400 g rostbiff
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 st gul lök
  • schalottenlök
  • 1 st köttbuljong tärning
  • 2 msk soja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl crème fraiche 
  • champinjoner
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 1 msk smör
  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk röd vinbärsgelé
  • 1 dl hackad persilja
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm mald kryddpeppar
Tillagning
  1. Skala löken och schalottenlökarna och skär i klyftor.
  2. Tvätta citronen och riv hälften av skalet.
  3. Borsta eller skölj champinjonerna rena, dela de i fyra delar och fräs de i smöret några minuter i en stekpanna eller gryta. Ta ur svampen och lägg på ett fat.
  4. Strimla köttet och stek det mycket hastigt på hög värme i oljan.
  5. Koka upp vattnet, buljongtärningen och sojan i en stor kastrull.
  6. Lägg det stekta köttet i buljongkastrullen och koka i 5 minuter.
  7. Tillsätt de frästa champinjonerna, löken, schalottenlöken, grädden, citronskalet, senapen, gelén, pepparn, kryddpepparn och pressa i vitlöken.
  8. Låt koka i ytterligare 5 minuter.
  9. Rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
  10. Strö över persiljan och servera med ris.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)