Timjan och vitlökspäckad kyckling med ugnsgrönsaker


4 personer

Kyckling

  • 1 hel kyckling (à 2 kg)
  • 1 kruka timjan
  • 6 vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
Ugnsgrönsaker

  • 12 potatisar
  • 4 morötter
  • 3 gula paprikor
  • 4 rödlökar
  • 6 tomater
  • 7 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Klipp bort ryggbenet på kycklingen med en kraftig sax.
  3. Fläk ut kycklingen och lägg den med skinnsidan upp på ett ugnsgaller.
  4. Skär små snitt i skinnet här och där, stoppa in skalad krossad vitlök och rejäla kvistar av timjan under skinnet.
  5. Gnid in kycklingen med salt och svartpeppar.
  6. Skala och skiva potatis och morötter i 1/2 cm tjocka skivor. 
  7. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar.
  8. Skala och skär löken i klyftor.
  9. Dela tomaterna i halvor.
  10. Koka upp potatis och morotsskivorna i hönsbuljongen. Häll det i en långpanna.
  11. Lägg på paprika, lök och tomater. 
  12. Krydda med salt och peppar.
  13. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen, sätt gallret med kycklingen över så det droppar från kycklingen ner i grönsakerna.
  14. Stek kycklingen i ca 1 timme, grönsakerna är då också klara.
  15. Servera kycklingen med grönsakerna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)