Rostbiff med tomatsalsa och balsamico reduktion


6 personer

  • 1 kg färsk rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Tomatsalsa
  • 5 medelstora tomater
  • 10 cm purjolök
  • 1 moget päron
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Balsamicoreduktion
  • 1 1/2 dl balsamvinäger
  • 3/4 dl farinsocker
  • 2 msk vatten
  • 40 g rumstempererat smör (gärna osaltat)
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Lägg köttet i en ugnssäker form.
  3. Salta och peppra köttet runtom.
  4. Stick in en termometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del.
  5. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 60° för rött, 65° för rosa eller 70° för genomstekt kött, ca 1 1/2 timme.
  6. Ta ut köttet och täck över det med folie och låt det vila. 
  7. Gör tomatsalsa och balsamicoreduktionen medan köttet vilar.
  8. Tärna tomaterna ganska grovt.
  9. Hacka purjolöken.
  10. Kärna ur och tärna päronet.
  11. Blanda tomat, purjo, päron och citronsaft.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Blanda vinäger, farinsocker och vatten i en liten kastrull.
  14. Koka på stark värme i några minuter tills det börjar blir lite trögflytande.
  15. Tillsätt lite vatten om det kokat ihop för mycket.
  16. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  17. Vispa ner smöret i klickar.
  18. Skär köttet i skivor.
Näringsvärde per portion inklusive tillbehör
  • Energi 465 Kcal
  • Fett 16 g
  • Protein 40 g
  • Kolhydrater 40 g
Servera köttet med balsamicoreduktion, tomatsalsa och klyftpotatis.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)