Oxfilé med sötpotatischips och kantarellsås


En riktigt lyxig lågkalorimiddag med massor av proteiner. Sältan från köttet och sötman från potatisen gifter sig fint medans kantarellsåsen adderar en touch av vilt till rätten.

2 personer

Oxfilé
  • 400 g oxfilé
  • 1/2 msk flytande laktosfritt margarin (går självklart att använda annat matfett)
  • salt
  • svartpeppar
Sötpotatischips
  • 500 g sötpotatis
  • salt
Kantarellsås
  • 200 g färska kantareller
  • 1/2 msk msk flytande laktosfritt margarin (går självklart att använda annat matfett)
  • 2 dl vatten
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk viltfond
  • 1 msk Maizena redning
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 200° C.
  2. Putsa och bryn oxfilén snabbt i teflonpanna.
  3. Lägg oxfilén i ugnsfast form med termometer i tjocka delen.
  4. Stek i ugnen tills innertemperaturen når 60° C.
  5. Ta ut låt vila.
  6. Under tiden tvätta potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. 
  7. Bred ut skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och salta.
  8. Grilla potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  9. Rensa och skölj kantarellerna.
  10. Hetta upp flytande margarin i samma panna som du använde till oxfilén för att få med eventuell köttsaft i kantarellsåsen.
  11. Stek kantarellerna i någon minut och tillsätt därefter vatten, soja, viltfond och Maizena.
  12. Låt puttra i någon minut medan du rör om med en plastvisp. 
  13. När såsen tjocknat lite är den färdig.
  14. Skär oxfilén i skivor.
Näringsvärde per portion
  • Energi 546 Kcal
  • Fett 14 g
  • Protein 48 g
  • Kolhydrater 57 g
Servera oxfilén med tillsammans med kantarellsåsen och sötpotatischipsen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)