Klassisk köttfärslimpa


Detta är en klassisk svenskhusmanskost som jag aldrig tyckte om i skolmatsalen. Men nu när jag lagar den själv så tycker jag det är fantastiskt gott. Speciellt gott blir det om man serverar med en god gräddsås, hemgjord potatismos samt rårörda lingon och inlagd gurka.

4 personer

Köttfärslimpa

  • 500 g nötfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk gul lök, skalad och riven
  • 2 krm svartpeppar
Sås
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl vatten
  • 1 st mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk lingonsylt
Tillagning

Köttfärslimpa
  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 5 minuter.
  3. Blanda färs, ägg, salt, lök och peppar till en fast smet.
  4. Forma till en limpa ca 25 cm lång.
  5. Lägg i en ugnsfast form och sätt in i ugnen.
  6. Sänk värmen till 175°.
  7. Stek i ugn i ca 30 min tills innertemperaturen når 68°.
Sås
  1. Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull.
  2. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja.
  3. Låt sjuda sakta i 3-5 minuter.
  4. Smaka av med lingonsylt.
Jag serverade köttfärslimpan med hemgjort potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helstekt gös i ugn

Biff Rydberg (Per Morberg)

Sommargurka (Plura)